Elesettek sírhelyeit gondoztuk
2017. május 22. írta: Ferencz György

Elesettek sírhelyeit gondoztuk

Az intézményünk együttműködési szerződést írt alá a Magyar Honvédséggel. Ennek keretében a diákjainknak lehetőségük nyílt arra, hogy az érettségihez szükséges társadalmi munkák óráit temetőgondozással is megszerezhessék.

hadisir1.jpg

Egy egyházi fenntartású iskolának mindenképpen profiljába kell, hogy illeszkedjék ez a nemes kegyeleti tevékenység. A fiatalok kézzelfogható közelségbe kerülnek elmúlt korok hőseivel, megborzongva tapasztalhatják a sírpárnák feliratait olvasva, hogy nem sokkal idősebb korukban adták életüket férfiak azért, hogy mi ma itt lehessünk; és nekünk illendő ezért egy imát elrebegnünk, illetve a méltó, békés nyugovásukhoz a feltételeket megteremtenünk.

fenykep-0037.jpg

Az első alkalomra 2017.május18-án, csütörtökön kerítettünk sort. Az utolsó óráról mindenkit elkértem. Megebédeltünk és kigyalogoltunk a temetőbe. Farkas Gábor százados kollégám köszöntött minket. Tartott egy rövid tájékoztatót a temető történetéről, a biztonsági rendszabályokról és a feladatról. Kiosztottuk a védő-, valamint a munkaeszközöket és munkához láttunk. Volt, aki gereblyézte az avart, mások a bokrokká erősödött gazt irtották és voltak, akik a konténerhez szállították a gyomokat. Egy leányzó leseperte a mauzóleum előtti placcot. A végén mondtunk egy Miatyánkot az elesettek lelkének nyugalmáért.

fenykep-0033.jpg

Mindenki a hely szelleméhez méltón viselkedett. Az oda- és visszaúton kellemesen elbeszélgettünk. Vacsorára értünk vissza a kollégiumba. Jól esett a jó levegőn a fizikai munka, de még jobban a tápláló vacsora! Ezúton is köszönöm a srácoknak! Remélem, ilyen jó hozzáállást tanúsítanak majd a következő alkalmakkor is (május 22. és 25.)

fenykep-0032.jpg

Ferencz György prefektus

A bejegyzés trackback címe:

https://koll-lektor.blog.hu/api/trackback/id/tr612532697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása