A Magyar Nőhistória bajnokai
2016. április 20. írta: Á.T.

A Magyar Nőhistória bajnokai

Sikerrel zárult történelmi vetélkedőnk

2016. április 11-én 14 órai kezdettel került megrendezésre a debreceni Szent József Gimnázium egyik előadótermében a Magyar Nőhistória történelmi vetélkedő döntő fordulója. Összesen hét – debreceni és nyíregyházi középiskolai – csapat kvalifikálta magát a szóbeli fordulóra. A vetélkedő bajnoka a Medgyessy Ferenc Gimnáziumból érkezett Rebeka 11 nevet viselő lánytrió lett.

A verseny és résztvevői

Idén második alkalommal szervezte meg Árvai Tünde, a Szent József Kollégium nevelője a magyar nők történetének 1945 előtti epizódjait érintő vetélkedőt. Korábban Baranya megye kollégiumai mérhették össze tudásukat a Magyar Nőhistória verseny keretében, míg a 2015 késő őszén közzétett felhívás Debrecen város és a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye középiskoláit és kollégiumait szólította meg.

A vetélkedőbe végül 13 csapat nevezett. A Balásházy Gimnáziumból négy (AnTAZih, Balásházy Team, Balásházy Zsófia, Pallag 10. D) a Dóczy Gimnáziumból három (#Törisek, RéTiFa, Duett csapat), a Szent József Gimnáziumból kettő (Amazonok, Pisztácia), a Csokonai Mihály Gimnáziumból (A jövő reménységei), a Péchy Mihály Szakközépiskolából (Péchy), a Medgyessy Ferenc Gimnáziumból (Rebeka 11) és végül, de korántsem utolsó sorban a nyíregyházi Szent Imre Gimnáziumból (Equipo) egy-egy csapat jelentkezett.

facebookoldalfejlece.JPG
A verseny facebook-oldalának fejléce

A csapatok 2015 késő őszétől 2016 kora tavaszáig három feladatlapot töltöttek ki, amelyeket online juttattak el a szervezőknek. Munkájukat egy a vetélkedőnek fenntartott facebook-oldal segítette, ahol időről időre felbukkantak a megoldáshoz vezető, ajánlott olvasmányok, linkek. Ezen a csatornán kerültek nyilvánosságra az egyes fordulókban szerzett pontszámok is.

Az első fordulóban (Régmúlt idők nőalakjai) a magyar középkor, valamint a koraújkor kiemelkedő személyiségeihez kapcsolódóan kellett változatos feladatokat megoldaniuk a versenyzőknek. Forráselemzés, keresztrejtvény, képfelismerés, szobrok azonosítása, történelmi festmény, esszéírás egyaránt szerepelt a feladványok között.

facebookallapotok.JPG
Ízelítő az első feladatlapból

A második forduló (Úttörő és deviáns nők a magyar történelemben) feladataival a szervező célja az volt, hogy a tanulók nézzenek utána, hogy kik voltak azok a mára a történelmi feledés homályába vessző személyek, akik megszerzett diplomájukkal, betöltött állásukkal, választott foglalkozásukkal vagy éppen sportteljesítményükkel mindenképpen fehér hollónak, egyfajta előharcosnak számítottak korukban. A történelem tankönyvekben igen csekély információ van ezekkel az epizódokkal kapcsolatban.

A harmadik forduló (Debrecen város asszonyai és leányai) helytörténeti szempontból közelített a tematikához. Ezzel célja volt az érdeklődés fokozása, továbbá rávilágítani arra, hogy az épített örökség mennyi nőtörténeti vonatkozású emléke között éljük mindennapjainkat, valamint felhívni a figyelmet arra, hogy mennyire sok feladata van még a helytörténeti kutatásnak, hiszen Debrecen város nőtársadalma történetének monografikus feldolgozása még várat magára.

A döntő forduló

Az írásbeli fordulók során szerzett pontok alapján végül hét csapat érdemesült arra, hogy részt vegyen a döntő fordulón és megküzdjön a bajnoki címért.

A rendezvény nyitányaként Dr. Bódis Zoltán, a Szent József Gimnázium igazgatója köszönte a megjelenteket és nagy örömét fejezte ki, amiért ilyen szép számmal üdvözölhet vendégeket az intézményben, amely egy ilyen különleges tematikájú vetélkedőnek adhat otthont.

megnyito.jpgBódis Zoltán és Árvai Tünde

Ezt követően Árvai Tünde kollégiumi nevelő, a vetélkedő szervezője köszöntötte a versenyzőket és felolvasott egy idézetet, amelyet az egész kezdeményezés mottójául szánt: „azt is tudjuk, hogy nőnek emlékezetét nyilvánosan nem igen szokták megünnepelni, hisz az ő emlékezetüknek leghűségesebb megőrzője a család, az ő láthatatlan hatásuk ott él nemzedékről nemzedékre a fiakban, a ház szellemében, de mégis lehetnek és vannak kivételek, amikor egy egész sereg ember természetesnek tartja, hogy egy-egy áldott életű nő emlékezetét felújítsa.”

A szervező bemutatta Medve Józsefet, Radnai Bélát és Tikász Gergelyt a zsűribizottság tagjait, akik mind a Szent József Gimnázium történelem munkaközösségnek tagjai és örömmel vállalkoztak arra, hogy ítészei lesznek a végső összecsapásnak.

zsuri.jpgA zsűri

A vetélkedő utolsó állomásán a csapatoknak neves nőalakokat kellett felismerniük történelmi festményeken, azonosítaniuk kellett a női szépségarzenál bemutatott darabjait, villámkérdésekre kellett válaszolniuk ( 2 pontot érő Zsindelyné Tüdős Klára képekért), a Szent József Gimnázium aulájában berendezett alkalmi könyvtárlat és a nők 1945 előtti történetéhez (leventeleány mozgalom, Cserkészleány Szövetség, jeles nők Debrecen múltjából, a női sajtó története) kapcsolódó kiállítás segítségével kellett válaszolniuk a feltett kérdésekre, végül be kellett mutatniuk azt a posztert, amelynek választható témáját korábban megkapták. Szinte kivétel nélkül a magyar divattörténet 1860 és 1945 közötti változásainak vizualizálására vállalkoztak.

12961569_1008985665846776_6736919506667485410_n.jpg A döntő forduló résztvevői

paravannal.jpgLázasan folyt a munka a paravánok előtt

konyvtarlatnal.jpgA könyvtárlat sem volt hasztalan

plakatbemutatok.jpgNagyon kreatív és igényesen kivitelezett plakátokkal érkeztek a csapatok

A zsűrinek nem volt könnyű dolga, de úgy alakult, hogy a szóbeli forduló sem tudta drámaian felborítani az írásbelik nyomán kialakult mezőnyt. Ennek megfelelően a virtuális dobogó harmadik fokára állhatott fel a nyíregyházi Szent Imre Gimnázium Equipo csapata (Hosszú Dominik, Juhász Bernadett, Széki Klaudia). A második helyen végzett a vetélkedő triumvirátusa, a Péchy Mihály Szakközépiskola csapata (Markos Zoltán, Rácz Attila, Timbusz Bence).

bajnokcsapat.jpgA bajnok csapat

A vetélkedő során mindvégig a legkimagaslóbb teljesítményt a Medgyessy Ferenc Gimnázium Rebeka 11 csapata (Karajos Rebeka, Pianovszky Noémi, Bereczki Nóra helyett jelen volt Prokob Boróka) nyújtotta, akik így méltán érdemelték ki a Magyar Nőhistória vetélkedő bajnoki címét. Jutalmuk a mindenkinek járó füzeten és csokoládén kívül a Magyar Nőhistória 2016 felirattal gravírozott toll volt, valamint a Járom Kulturális Egyesület felajánlásából Orosz István professzor A főnix és a bárány városa című kötet.

Köszönjük a kitartó munkát a csapatoknak, reméljük, hogy örömteli élményekkel gazdagodtak. Hálásak vagyunk a pedagóguskollégáknak (Horváthné Budaházy Éva –Medgyessy, Tarnai Zoltán – Péchy, Hollósy Tibor – Szent Imre, Molnárné Szecskó Ágnes – Csokonai, Soltész Adrienn – Balásházy), hogy motiválták, segítették a diákok munkáját és elkísérték őket a végső megmérettetésre is.

A bejegyzés trackback címe:

https://koll-lektor.blog.hu/api/trackback/id/tr108648016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása