A debreceni Szent József Kollégium blogja

Kollektor

2016\10\25 Á.T. Szólj hozzá!

Ott voltunk a Gulyás kispályás foci kupáján

2016.09.27-én 15.00 órától  a Gulyás Pál Középiskolai Kollégium rendezésében Kispályás foci kupán vettünk részt fiatal labdarúgóinkkal. A mérkőzések folyamán változó színvonalú, de annál nagyobb lelkesedéssel mérkőző csapatok küzdelmét láthattuk. A Szent Joe csapata négy csapatból a negyedik helyezést érte el.

Csapattagok: Czeglédi Zoltán, Kulcsár Krisztián, Vadon Zsolt, Mihály Tihamér, Bartha Ricardo, Mészáros Máté, Szemán Dominik, Szőke Áron, Bujdosó Róbert
Gratulálunk az eredményhez. Jövőre (legalább) egyet feljebb lépünk!
20160927_174928.jpg
2016\10\15 Á.T. Szólj hozzá!

Ráadás esti kimaradás

Szeptember 15-én, csütörtökön este a kollégium első emeletén elhelyezett 3 csoportból összesen 23 diák Ferencz György prefektus felügyelete alatt "speciális" foglalkozáson vett részt. Egyrészt a helyszín varázsolta különlegessé az eseményt, hiszen a fiatalok egyik közkedvelt szabadidős területén, a belváros korzóján zajlott az összejövetel, ami alkalmas volt arra, hogy kötetlenebb formában ismerkedhessenek különböző korosztályú kollégistáink egymással és új nevelőjükkel. Másrészt a rendezvény fénypontja az a közös, körben ülős éneklés volt a korzón lévő helyi utcazenésszel, akivel teljesen spontán módon találkoztunk össze. Több tucat slágert daloltunk el vígan, széles mosolyok és sűrű viccelődés közepette. A srácok nem titkolták, hogy jól érezték magukat és szeretnének még több hasonló megmozduláson részt venni. Én örültem annak, hogy kellemes hangulatban telt mindenki számára az év eleji őszi este és sikerült kimozdítanom az ifjúságot a mátrix erős konkurenciájából.
Ferencz György prefektus
snapchat-562540860956518194_2.jpg
2016\10\11 Á.T. Szólj hozzá!

Kalandos éjszakai zarándoklat Zelemérre

2016. szeptember 27-én a Szent József Kollégium diákjai és nevelői éjszakai zarándoklaton vettek részt. Úti céljuk a zeleméri Árpád-kori templom volt. A zarándoklat hangulatáról, részleteiről Ferencz György prefektus jóvoltából olvashatunk.
img_3043.JPG
2016. szeptember 27-én a Szent József Kollégium 24 fő diákja, fiúk és lányok vegyesen, Lazók Ilona, Nagy Erika kolléganők, Bancsi Zoltán katolikus pap, Fekete Tibor és Ferencz György prefektusokkal egyetemben Bécsi Géza prefektus úr kitűnő ötletét: éjszakai túra keretében kigyalogolni Debrecen határától – Józsát érintve – Zelemérre, a középkori templomromhoz; ott, ezen a szakrális, kunhalmon épült, az elmúlt évszázadokat megtestesítő szentélynél, – ahol jólesően simogatott minket a gondolat, hogy hogyan zenghettek őseink imádságos énekei egykoron – misén részt venni, majd visszajönni a kollégiumba és éjjel nyugovóra térni. A tájékozódásért én voltam a felelős.
img_3007.JPG
A fentiek mellett az adta az esemény kuriózumát, hogy a srácok és a kollégák – kiszakadva kicsit a betonrengetegből – a hétköznapitól eltérő környezetben és időpontban ismerkedhettek egymással, a Hadak útja feszült a fényszennyezettségtől mentes templomrom fölé, ahol megcsodálhattunk egy hullócsillagot is. Bécsi tanár úr gondoskodott testet és lelket melegítő tábortűzről. Mai fiataljaink nem sokat mozognak, pláne nem a természetben, kiváltképp nem sötétedés után. Gitárral kísért egyházi énekeket és ismert slágereket dalolva vonultunk sok-sok mókás jelenettel, mondással, vidámsággal fűszerezve. Volt ott minden: ismeretlen, bozótossal benőtt útra tévedés, majd visszamenve az utolsó ismert pontig az éjszakában, visszatérés a helyes útra; aztán az ismert nóta után szabadon és szó szerint: "pocsolyába léptem, sáros lett az (nincs infó arról, hogy mikori vételű) cipőm"; lányok Zeleméren egy kukoricásban bújtak el elvégezni biológiai szükségleteiket, míg a helyi polgárőr fel nem hívta a figyelmet arra, hogy ott vaddisznók tanyáznak ám! :) (Viccesen elképzeltem, ahogy nem lehet megkülönböztetni a vaddisznók visítását az őket felfedező leányzókétól! :D) 
img_2996.JPG
Bancsi atya szép és teljes misét vezetett le, ahol imádkoztunk egyik társunk édesanyja súlyos betegségből történő felépüléséért, szép hazánkért, nemzetünkért és a zarándokok szándékáért. Énekeltük a középkori, Boldogasszony anyánk kezdetű himnuszunkat, a Székely himnuszt, és Kölcsey szerzeményét is. Bár Zoltán atyának nehezére esik a járás, egy szóval sem panaszkodott, hanem kedélyesen végigmenetelte velünk a távot, amivel ki is vívta még nagyobb tiszteletemet.
img_3077.JPG
Nem hallottam még senkitől sem, hogy valami miatt rossz lett volna neki a program, ellenben többen kifejezték tetszésüket. Mindenki bírta erővel, senki nem sérült meg, nem tévedt el. Néhányan szűkre méretezték az élelem-ellátmányukat, de kisegítettük egymást; kinek mije volt, azt osztotta meg. Fotók is készültek Nyeste Tamás jóvoltából.
Mivel igencsak elszaladt az idő, egyszerűbb utat választva tértünk vissza. Nem kerestük fel az erdős utakat, hanem a Józsát városunkkal összekötő biciklis úton vonultunk visszafelé. Bécsi Géza tanár úr autóval várakozott a józsai vasúti megálló közelében, hogy a megfáradt vagy átfázott vándorokat felvegye autójába. A következő fordulóval a sofőr felnőtteket vitte járműveikhez, majd mindenki kocsival érkezett a kollégiumhoz. (Meg kell jegyeznem, hogy alig akartak beszállni a különböző időpontokban megérkező négykerekűekbe! :) Ők lábon szerettek volna célba érni.)
Így volt jó, ahogy volt.
Ferencz György prefektus
2016\10\04 Á.T. Szólj hozzá!

Nemezvirágok, gyöngysorok, háncsangyalka

Jó hangulat uralta az őszi Kreatív Kuckót

2016. szeptember 27-én őszi népi kézműves foglalkozást tartott a Járom Kulturális Egyesület a Szent József Kollégium leánycsoportjai számára. A Kultúrzsongás Debrecenben programsorozat második állomásán a Debreceni Egyetem néprajz tanszékének hallgatóitól sajátíthattunk el népi kézműves technikákat.

A leányfolyosó stúdiumtermében nemezből lehetett virágot formálni, kukoricaháncsból ugyancsak virágot vagy angyalkát készíteni, a harmadik asztalnál pedig gyöngyből készültek karkötők és nyakláncok.

img_20160927_183554-1.jpgKatánál nemezelni, Vivinél gyöngyöt fűzni, Rékánál háncsból virágot/angyalkát kötni lehetett

img_20160927_183437.jpgMinden asztalnál vidáman alkottak a lányok

img_20160927_183851.jpg

img_20160927_185036-1_2.jpgA gyöngyfűzéshez kellett a legnagyobb türelem, kitartás

nemezviragok.jpgElégedett arcokat lehetett látni, csodás művek születtek

hancsolas.jpgA háncsangyal elkészítésére egyedül Gábor Viktória vállalkozott és nagyon ügyesen sikerült neki

gyongyfuzok.jpgA kitartó gyöngyfűzők művükre szép szalagokat kaptak

Hamarosan újra kézműveskedünk. Október végén őszi termésekből fogunk ajtó- és ablakdíszeket készíteni!

2016\09\14 Á.T. Szólj hozzá!

Reneszánsz táncokat tanultunk

2016. szeptember 13-án Reneszánsz Táncházzal vette kezdetét a Járom Kulturális Egyesület és a Szent József Kollégium összefogásával megvalósuló Kultúrzsongás Debrecenben programsorozat.

A Szent József Gimnázium díszterme adott helyet a rendezvénynek, amely keretében a kollégium leánycsoportja egy lelkes férfiúval kiegészülve két reneszánsz táncot sajátíthatott el. A foglalkozást Novák Ádám, a Járom Kulturális Egyesület elnöke tartotta.

img_2691_2.JPG

"Hogy mi volt az a program, amire nem számítottam, hogy valaha is találkozni fogok kolis éveim során? Na jó, van egy pár ilyen... Na de táncház? Kezdésnek nagyon nem tűnt kedvemre valónak, mivel táncolni csakis otthon, békés magányomban szoktam. Az, hogy millió ember előtt tegyem ugyanezt, messze kívül esik a komfortzónámon. Nagy meglepetésemre viszont mégsem volt olyan rossz! A lassú lüktetésű reneszánsz lépések jobban megmozgattak, mint gondoltam volna. Mondhatni még szórakoztató is volt. Ja, és nem elhanyagolható: kitüntettek a végén!" (Turcsán Dorottya)

img_2716_2.JPG

"Először lusta voltam és nem akartam menni. Azt gondoltam túl nehéz ez nekem és nem fog menni, de aztán belejöttem. A tánctanár pedig jófej volt és érthetően elmagyarázta, megmutatta a lépéseket. Sokkal jobb volt úgy a hangulat, hogy néha mondott vicceket. Jól éreztem magam." (Farkas Jázmin)

img_2719_2.JPG

"Kezdetben nem volt kedvem az egészhez, de egyre jobb lett, ahogy párba álltunk és elkezdtük tanulni a lépéseket. A végére már élveztem is, ha nem látszott rajtam. Nem igazán szeretek táncolni, de alapjában véve jó volt a tánc és a társaság is." (Simon Vivien)

"Nekem nagyon tetszett, bár az elején azt sem tudtam, mit kell csinálni. Mikor elkezdtük a tánc rejtelmeit kitanulni, kezdtem érezni a tánc csodás varázsát, amit a testnek illetve a léleknek ad. A ritmusérzékem nem a legjobb, bár próbálom farigcsálni. Örülnék, ha ez folytatódna, mivel egy kis szellemi pihenőt ad és betekintést nyerhetünk őseink táncszokásaiba." (Erdei Ivett)

img_2710_2.JPG

A fotókért köszönet Nyeste Tamásnak.

A hangtechnikáért köszönet Frics Bencének.

A férfiszekció képviseletéért köszönet Horváth Dávidnak.