A debreceni Szent József Kollégium blogja

Kollektor

2016\05\03 Á.T. Szólj hozzá!

Túra Halápon és a Bodza-tónál

2016. április 28-án kollégiumunk maroknyi kirándulni vágyó csapata második alkalommal csatlakozott Illés György "hobbi-természetjáró" túrájához, amely ezúttal Halápot, Bodzás-tavat és Fancsika 1. tavat célozta meg. Visszafelé a Létai utat és a Kinizsi Nyomdát érintették. Diákjainkat Lazók Ilona és Pinczés Gyula kollégiumi nevelők kísérték el. Élményeit Bak Henrietta és Perhács Ádám fogalmazta meg.

imag1787.jpg

"16:20-kor találkozó a portánál, seregszemle, majd kis csapatunk nekivágott Halápnak.
Első megállónk a Nagyállomás volt, ahol megismerkedtünk túravezetőnkkel és néhány kedves társával. A buszon tülekedő tömeget Pinczés tanár úr felülmúlhatatlan humorának köszönhetően voltunk képesek elviselni a Halápi Csárda felé tartva. Az érkezést követően mind nagy lelkesedéssel, de annál szertelenebbül vágtunk neki az előttünk álló 12 km-nek. Néhány kilométert követően gyönyörű erdőség közepén találtuk magunkat, de nem sokáig élvezhettük a levelek susogásának hangját és a madárcsicsergést, mert az este közeledtével éhes pocakok korgása töltötte be a tájat. Így hát a meseszerű Bodzás-tó partján fogyasztottuk el vacsoránkat a lemenő napot csodálva. Immár teli gyomorral és új lelkesedéssel indultunk tovább.
A sötétbe burkolózó erdőben néhány állatot is láthattunk, de többnyire az út végét vártuk már. Elcsigázottságunk folytán vágytunk vissza a koli otthonos melegébe és azt hiszem, mind mély álomba zuhanva pihentettük fáradt tagjainkat."

Bak Henrietta, Csokonai Mihály Gimnázium (11. évfolyam)

montazs1_3.jpg

"Lassan indult a délután. A buszon azon gondolkodtam, hogy vajon hova megyünk. Megérkezve rögtön egy réten találtuk magunkat. Onnan lassan egy erdőbe értünk, ahol a természet csodái tárultak elénk. A út göröngyös volt, nem kevés emelkedővel. Kevesen voltunk, de azért jót szórakoztunk és beszélgettünk. Egyszer tartottunk kisebb pihenőt. Láttunk egy kisebb tavacskát, amely közelében sok sirály tanyázott. Útközben még szép tájakat érintettünk. Mire beesteledett már nagyon elfáradtunk. Hosszú, fárasztó, de csodás utunk volt."

Perhács Ádám, Szent József Gimnázium (7. évfolyam)

montazs2_2.jpg

Fotók: Pinczés Gyula

 

2016\05\01 Á.T. Szólj hozzá!

Orgona ága, barackfa virága

Anyák napjára kézműveskedtünk

2016. április 28-án, csütörtökön akrilfestékek, csipkecsíkok és szalvéták borították a Szent József Kollégium leánytagozatának stúdiumtermét. Árvai Tünde prefekta közreműködésével képeslapok, festett üvegek, díszdobozok, papírvirágok készültek, hogy büszke és boldog édesanyák kezébe jussanak Anyák napja alkalmából.

montazs1_1.jpg

montazs2_1.jpgGábor Viktória munkái, Bácsi Lívia és Stefán Stefánia munka közben

montazs3_1.jpgKovács Krisztina, Büte Lili, Kerezsi Krisztina és Gulyás Anikó munkái

montazs4.jpgFarkas Jázmin, Fazekas Patrícia, Barna Anna és Stefán Stefánia munkái

2016\04\28 Á.T. Szólj hozzá!

Slambucban is verhetetlenek vagyunk

Beszámoló a Galopp napokról

2016. április 19-én került megrendezésre a Galopp napok rendezvény a Kettesy Kollégium jóvoltából. A főzőversenyben címet védtünk és a focipályán sem hoztunk szégyent a Szent József Kollégium színeire. Az eseményről Novák Eszter és Pálfi Karolina számolt be nekünk.

15 óra körül érkeztünk meg a Kettesy Kollégiumba, ahol főzésben és fociban képviseltük a Szent József Gimnázium kollégiumát.

Minden csapatnak slambucot kellett készítenie legjobb tudása szerint. A mi (Bódi Roland, Büte Lili, Novák Eszter, Pálfi Karolina) munkánkat Bécsi Géza prefektus segítette. A nagy főzőcskézés közepette jutott időnk, hogy szurkolással támogassuk focistáinkat.

montazs1.jpg

Persze a nagy napot meg kellett örökíteni, így képekből sem volt hiány. Ebben Nyeste Tamás és Filep Xavér volt a segítségünkre. Nyeste Tamás ott készített, kiváló fotódokumentációját a rendező intézmény különdíjban is részesítette.

montazs2.jpg

Mikor elkészült mind a három kollégium főztje, a zsűritagok végigkóstolták mindegyiket és nem sokára megszületett az eredmény. Szerencsére sikeresen zártuk a versenyt, ugyanis első helyezettek lettünk a főzőversenyben, akárcsak tavaly. Nyereményünk egy kötény és egy oklevél volt.

montazs3.jpg

Nem sokkal később megszületett a focibajnokság eredménye is. A Szent József Kollégium csapata második helyezést ért el.

Szerintünk ez egy nagyon jó nap volt, és reméljük, hogy jövőre is ilyen szép eredményekkel zárunk.

Novák Eszter, Pálfi Karolina

Fotó: Filep Xavér (xavphoto)

2016\04\20 Á.T. Szólj hozzá!

A Magyar Nőhistória bajnokai

Sikerrel zárult történelmi vetélkedőnk

2016. április 11-én 14 órai kezdettel került megrendezésre a debreceni Szent József Gimnázium egyik előadótermében a Magyar Nőhistória történelmi vetélkedő döntő fordulója. Összesen hét – debreceni és nyíregyházi középiskolai – csapat kvalifikálta magát a szóbeli fordulóra. A vetélkedő bajnoka a Medgyessy Ferenc Gimnáziumból érkezett Rebeka 11 nevet viselő lánytrió lett.

A verseny és résztvevői

Idén második alkalommal szervezte meg Árvai Tünde, a Szent József Kollégium nevelője a magyar nők történetének 1945 előtti epizódjait érintő vetélkedőt. Korábban Baranya megye kollégiumai mérhették össze tudásukat a Magyar Nőhistória verseny keretében, míg a 2015 késő őszén közzétett felhívás Debrecen város és a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye középiskoláit és kollégiumait szólította meg.

A vetélkedőbe végül 13 csapat nevezett. A Balásházy Gimnáziumból négy (AnTAZih, Balásházy Team, Balásházy Zsófia, Pallag 10. D) a Dóczy Gimnáziumból három (#Törisek, RéTiFa, Duett csapat), a Szent József Gimnáziumból kettő (Amazonok, Pisztácia), a Csokonai Mihály Gimnáziumból (A jövő reménységei), a Péchy Mihály Szakközépiskolából (Péchy), a Medgyessy Ferenc Gimnáziumból (Rebeka 11) és végül, de korántsem utolsó sorban a nyíregyházi Szent Imre Gimnáziumból (Equipo) egy-egy csapat jelentkezett.

facebookoldalfejlece.JPG
A verseny facebook-oldalának fejléce

A csapatok 2015 késő őszétől 2016 kora tavaszáig három feladatlapot töltöttek ki, amelyeket online juttattak el a szervezőknek. Munkájukat egy a vetélkedőnek fenntartott facebook-oldal segítette, ahol időről időre felbukkantak a megoldáshoz vezető, ajánlott olvasmányok, linkek. Ezen a csatornán kerültek nyilvánosságra az egyes fordulókban szerzett pontszámok is.

Az első fordulóban (Régmúlt idők nőalakjai) a magyar középkor, valamint a koraújkor kiemelkedő személyiségeihez kapcsolódóan kellett változatos feladatokat megoldaniuk a versenyzőknek. Forráselemzés, keresztrejtvény, képfelismerés, szobrok azonosítása, történelmi festmény, esszéírás egyaránt szerepelt a feladványok között.

facebookallapotok.JPG
Ízelítő az első feladatlapból

A második forduló (Úttörő és deviáns nők a magyar történelemben) feladataival a szervező célja az volt, hogy a tanulók nézzenek utána, hogy kik voltak azok a mára a történelmi feledés homályába vessző személyek, akik megszerzett diplomájukkal, betöltött állásukkal, választott foglalkozásukkal vagy éppen sportteljesítményükkel mindenképpen fehér hollónak, egyfajta előharcosnak számítottak korukban. A történelem tankönyvekben igen csekély információ van ezekkel az epizódokkal kapcsolatban.

A harmadik forduló (Debrecen város asszonyai és leányai) helytörténeti szempontból közelített a tematikához. Ezzel célja volt az érdeklődés fokozása, továbbá rávilágítani arra, hogy az épített örökség mennyi nőtörténeti vonatkozású emléke között éljük mindennapjainkat, valamint felhívni a figyelmet arra, hogy mennyire sok feladata van még a helytörténeti kutatásnak, hiszen Debrecen város nőtársadalma történetének monografikus feldolgozása még várat magára.

A döntő forduló

Az írásbeli fordulók során szerzett pontok alapján végül hét csapat érdemesült arra, hogy részt vegyen a döntő fordulón és megküzdjön a bajnoki címért.

A rendezvény nyitányaként Dr. Bódis Zoltán, a Szent József Gimnázium igazgatója köszönte a megjelenteket és nagy örömét fejezte ki, amiért ilyen szép számmal üdvözölhet vendégeket az intézményben, amely egy ilyen különleges tematikájú vetélkedőnek adhat otthont.

megnyito.jpgBódis Zoltán és Árvai Tünde

Ezt követően Árvai Tünde kollégiumi nevelő, a vetélkedő szervezője köszöntötte a versenyzőket és felolvasott egy idézetet, amelyet az egész kezdeményezés mottójául szánt: „azt is tudjuk, hogy nőnek emlékezetét nyilvánosan nem igen szokták megünnepelni, hisz az ő emlékezetüknek leghűségesebb megőrzője a család, az ő láthatatlan hatásuk ott él nemzedékről nemzedékre a fiakban, a ház szellemében, de mégis lehetnek és vannak kivételek, amikor egy egész sereg ember természetesnek tartja, hogy egy-egy áldott életű nő emlékezetét felújítsa.”

A szervező bemutatta Medve Józsefet, Radnai Bélát és Tikász Gergelyt a zsűribizottság tagjait, akik mind a Szent József Gimnázium történelem munkaközösségnek tagjai és örömmel vállalkoztak arra, hogy ítészei lesznek a végső összecsapásnak.

zsuri.jpgA zsűri

A vetélkedő utolsó állomásán a csapatoknak neves nőalakokat kellett felismerniük történelmi festményeken, azonosítaniuk kellett a női szépségarzenál bemutatott darabjait, villámkérdésekre kellett válaszolniuk ( 2 pontot érő Zsindelyné Tüdős Klára képekért), a Szent József Gimnázium aulájában berendezett alkalmi könyvtárlat és a nők 1945 előtti történetéhez (leventeleány mozgalom, Cserkészleány Szövetség, jeles nők Debrecen múltjából, a női sajtó története) kapcsolódó kiállítás segítségével kellett válaszolniuk a feltett kérdésekre, végül be kellett mutatniuk azt a posztert, amelynek választható témáját korábban megkapták. Szinte kivétel nélkül a magyar divattörténet 1860 és 1945 közötti változásainak vizualizálására vállalkoztak.

12961569_1008985665846776_6736919506667485410_n.jpg A döntő forduló résztvevői

paravannal.jpgLázasan folyt a munka a paravánok előtt

konyvtarlatnal.jpgA könyvtárlat sem volt hasztalan

plakatbemutatok.jpgNagyon kreatív és igényesen kivitelezett plakátokkal érkeztek a csapatok

A zsűrinek nem volt könnyű dolga, de úgy alakult, hogy a szóbeli forduló sem tudta drámaian felborítani az írásbelik nyomán kialakult mezőnyt. Ennek megfelelően a virtuális dobogó harmadik fokára állhatott fel a nyíregyházi Szent Imre Gimnázium Equipo csapata (Hosszú Dominik, Juhász Bernadett, Széki Klaudia). A második helyen végzett a vetélkedő triumvirátusa, a Péchy Mihály Szakközépiskola csapata (Markos Zoltán, Rácz Attila, Timbusz Bence).

bajnokcsapat.jpgA bajnok csapat

A vetélkedő során mindvégig a legkimagaslóbb teljesítményt a Medgyessy Ferenc Gimnázium Rebeka 11 csapata (Karajos Rebeka, Pianovszky Noémi, Bereczki Nóra helyett jelen volt Prokob Boróka) nyújtotta, akik így méltán érdemelték ki a Magyar Nőhistória vetélkedő bajnoki címét. Jutalmuk a mindenkinek járó füzeten és csokoládén kívül a Magyar Nőhistória 2016 felirattal gravírozott toll volt, valamint a Járom Kulturális Egyesület felajánlásából Orosz István professzor A főnix és a bárány városa című kötet.

Köszönjük a kitartó munkát a csapatoknak, reméljük, hogy örömteli élményekkel gazdagodtak. Hálásak vagyunk a pedagóguskollégáknak (Horváthné Budaházy Éva –Medgyessy, Tarnai Zoltán – Péchy, Hollósy Tibor – Szent Imre, Molnárné Szecskó Ágnes – Csokonai, Soltész Adrienn – Balásházy), hogy motiválták, segítették a diákok munkáját és elkísérték őket a végső megmérettetésre is.

Címkék: Beszámoló
2016\04\20 Á.T. Szólj hozzá!

Túráztunk, mert túrázni jó! I. - Élmények a Mézeshegyi-tavaknál

Kollégiumunkban nagy gondot fordítunk a testi és lelki egészségre nevelésre, valamint kulcsfontosságú feladatunknak tartjuk a környezettudatos, természetet tisztelő, szerető diákok nevelését. Mindezen célokat együttesen szolgálja "túramozgalmunk". Első alkalommal 2016. április 7-én csütörtökön Lazók Ilona prefekta szervezésében kerülhetett sor ilyen természetjáró túrára. A kollégiumunk lakóiból verbuválódott maroknyi csapat lelkes "külsős" túrázókkal kiegészülve a Mézeshegyi-tó környékén tette meg a kijelölt mintegy 15 km-es utat. Kérésünkre élményeiről rövid beszámolót vetett papírra Molnár Tamás és Barna Anna, útközben Filep Xavér készített fotókat.

12986622_961579770557621_1781394699_o_1.jpg

Csütörtök délután indultunk a kollégium két nevelője, Lazók Ilona és Fekete Tibor kísért minket és néhány külsős túrázó is csatlakozott hozzánk a Mézeshegyi-tavakhoz vezető úton. Odafele úton gyönyörű tájakat láthattunk és összekovácsolódhatott a csapat. Nem sokára odaértünk a tavakhoz, ahol aranyos kiskutyák játszadoztak és úszkáltak, gazdáik felügyelete mellett. Visszafelé, ahogy egyre sötétedett, egyre több állat bújt elő és rémisztgetett minket. Én nagyon élveztem a túrát, sokat beszélgettünk, friss levegőt szívtunk és bizony a nap végére kellemesen elfáradtunk.

(Barna Anna, Szent József Gimnázium)

13016582_961579790557619_1555647349_o.jpg

Nagyon tetszett ez a túra, mert egy szép, tavakkal teli erdőben sétáltunk. Az volt a legjobb, hogy láthattunk számos vadállatot: vadkacsát, fácánt és ragadozó madarakat. Örültem, hogy nem egyedül voltam, hanem új embereket, felnőtteket és gyerekeket ismerhettem meg. Remélem máskor is megyünk!

(Molnár Tamás, Szent József Gimnázium)

13035424_961579800557618_1843390747_o.jpg

12999460_961579767224288_856197206_o.jpg

12999589_961579793890952_1719230538_o.jpg

2016\03\17 Á.T. Szólj hozzá!

Toldi Miklós nyomdokain

A 14. században élt, legendásan erős, bihari nemes a névadója annak a sportversenynek, amely idén már negyedik alkalommal került megrendezésre a debreceni Szent József kollégium jóvoltából. A Toldi Kondi Erőfelmérő Versenyen egy háromfős csapat képviseltettük magunkat.

toldi_kondi1.JPG
A három kollégiumi csapat öt versenyszámban mérte össze erejét és felkészültségét. Az embert próbáló küzdelemben kollégiumunknak az előkelő második helyet Herbert Gyula, Földi Zsolt és Homoki Levente nyerte el. Ezúton is gratulálunk nekik!

toldi_kondi2.JPGCsapatunk Fekete Tibor prefektussal, a verseny szervezőjével

 

2016\03\15 Á.T. Szólj hozzá!

Nőnapi köszöntés

2016. március 8-án a Szent József kollégium férfitársadalma vacsorára készülődvén meglepetéssel várta a leányokat és a prefektákat az ebédlőben. A halk nyüzsgés apropóját a nemzetközi nőnap adta.

Fehér abroszos asztalokon már sorakoztak a terítékek, gőzölgött az étel és grátiszként minden leány talált magának egy szál tulipánt a helyén. 

12800139_1014095358661125_4262953952510695542_n.jpg

Fekete Tibor prefektus néhány szavas köszöntőjét követően Kiss Dávid, ügyeletes szavalónk olvasta fel Galambos István költeményét:

Hímek! Nőnap! Férfinépség!
Ünnep ez, ha ünnepelnéd!

Hitves, kedves, szerető,
nagymama és minden nő,
kislányok és nagyasszonyok
várják Tőled a virágot.

Szedd össze hát, Hím, magadat,
keress hozzá szép szavakat,
virág közé rejtsd a szíved
- ettől boldog, kinek viszed.

Kedves Hölgyem és Asszonyom,
e sorokat Neked adom,
szavaim közt a virágot,
ha akarod, megtalálod.

Tőlem ma csak ennyire futotta,
ültesd jó helyre, - és friss marad holnapra!

Kollégiumunk prefektáit Bécsi Géza és Pinczés Gyula prefektusok köszöntötték.

montazs.jpg

A kollégium minden nőnemű lakója és dolgozója nevében ezúton is köszönjük szépen a figyelmességet minden közreműködőnek!

2016\03\11 Á.T. Szólj hozzá!

Tavaszváró hangulatban

Kollégiumunk leánytagozatán kezdetét vette a tavaszvárás. Ezzel szoros összefüggésben pedig a héten a 7-8. évfolyamos tanulók számára kézműves foglalkozást tartott Árvai Tünde prefekta. Idén egészen korai időpontra esik a húsvét, így az ünnepre hangolódva a tojásdíszítésre is alkalom nyílt.

A környezettudatosságra és takarékoskodásra nevelés jegyében a kézműves alapanyagok megválasztásakor jelentős szerepet kapnak az újrahasznosítható hulladékok. 

img_20160309_172235.jpg

A tapasztalatok szerint a közösen végzett tevékenység alkalmat nyújt értékes beszélgetések lefolytatására, mélyülnek a barátságok, épül a csapat. A lányok együtt gondolkodnak, ötletelnek, lehetőség nyílik egymásnak megtanítani dolgokat. Mindemellett az élénk színek terápiás hatással bírnak, a művészeti tevékenység kikapcsol, feltölt, segít a stresszoldásban.

img_20160309_191705.jpg

Annak ellenére, hogy többen csak a foglalkozás keretében próbálták ki először a szalvétatechnikát és nem is egy sima felületen, hanem mindjárt egy tojáson, nagyon jól sikerültek a munkák.

img_20160309_191737.jpgGábor Viktória alkotása

img_20160309_191724.jpgCsengeri Dominika alkotása

Közben igyekszünk folyosónkra is lépésről lépésre becsempészni a tavaszt. Vidám, üde színekbe burkolózott faliújságunk és egyre több színes pillangó tanyázik nálunk.

img_20160309_172331.jpg

img_20160309_172421.jpg

2016\03\07 Á.T. Szólj hozzá!

Virágok viadala

2016. március 1-jén kedden kora este került sor a Szent József Kollégium leánytagozatán a már hagyományosnak tekinthető Szent Joe Kvízre. A februári kvíz kérdései többnyire a leányfolyosón és az ebédlőbe vezető úton található faliújságon elhelyezett cikkekhez, írásokhoz kapcsolódtak. Ezeken túl azonban az elhangzott magyar versek költőit kellett beazonosítani, villámkérdésekkel teszteltük a versenyzők memóriáját a két közösen megtekintett videóval (Balázsolás, Szent Bálint nap) kapcsolatosan, valamint kíváncsiak voltak mennyire jártasak a hölgyek a magyar bankjegyek ismeretében. A dobogón végzetteket ezúttal is  írószerekkel jutalmaztuk.

Ahogy lenni szokott, a kvízt megelőző napokban jelentősen megnövekedett a faliújság olvasottsága...

img_20160229_181837-1-1.jpg

Ebben a hónapban virágnevek után kereszteltük el a csapatokat: Rózsák, Ibolyák, Kálák, Tulipánok és Hóvirágok mérték össze tudásukat.

img_20160301_184945.jpg

A képeken jól látszik a kollégiumi rendezvényeken készült fotókból készített, szív alakú montázs és a színes lapokra nyomtatott motivációs idézetgyűjtemény a tanulóterem falain, a padokra pedig virágdíszes könyöklők kerültek, hogy minél kellemesebb környezetben teljenek a tanulással töltött órák.

img_20160301_185941.jpg

img_20160301_191505-1.jpg

Az élen az Ibolya csapat (Hanna, Dóri, Tina, Ancsi) végzett 30 ponttal, őket követték a Rózsák (Kriszti, Márti, Kamilla, Lili) 28 ponttal, végül még a Kálák (Anna, Viki, Blanka, Rami) állhattak a virtuális dobogóra a megszerzett 23,5 pontjukkal. Ezúton is gratulálunk!

img_20160301_193257.jpg

img_20160301_194002.jpg

2016\02\11 Á.T. Szólj hozzá!

Kocsis Fülöp metropolita gondolatai a böjtről

2016. február 4-én este Kocsis Fülöp görögkatolikus püspök, a Hajdúdorogi főegyházmegye metropolitája látogatásával tisztelte meg kollégiumunkat. A kápolnánkban tartott, meghitt beszélgetés keretében szó esett a szerzetesség napjáról, a szerzetesi élethez vezető, olykor meglehetősen rögös útról, az Istennel való találkozásokról és végül, de nem utolsó sorban a böjt mibenlétéről is. Hamvazószerdán, a böjt kezdetén Fülöp metropolita utóbbi témával kapcsolatos meglátásait ismertetjük meg Olvasóinkkal.

img_9170.JPG

Kocsis Fülöp görögkatolikus püspök számára a böjt értelme, hogy általa kifejezheti szeretetét az Úr Jézus Krisztus iránt. Egy testi dologban történő lemondásban, annak tartalmában van a szándék, a szeretet kifejezése.

A Nagyböjt során 40 napon keresztül lemondunk valamiről. Amikor ezt elhatározzuk, fontos, hogy magunkban elmondjuk, tudatosítsuk: „Érted teszem Uram, mert szeretlek. Fogadd el!” Meglátása szerint a böjti fogadalom megtartása közben növekszik bennünk az Isten iránti szeretet. Az Isten iránti szeretet, az Istennel való kapcsolat is olyan, mint bármelyik emberi kapcsolat, folyamatos gondozást igényel. Akárcsak egy virágnál, ha nem gondozzuk, nem várhatjuk, hogy növekedjen.

img_9171.JPG

A püspök elárulta a jelenlévőknek, hogy ő minden nagyobb feladata előtt szokott böjtölni, hogy megtisztító erejének segítségével, sikerrel tudja azt végrehajtani.

Azt tanácsolta mindenkinek a böjt kapujában, hogy gondolja végig, mi az, amiről le fog mondani. Csendesedjünk el, tekintsünk magunkba, és kérjünk ötletet erre vonatkozóan. Ha megtaláltuk, azt a nem feltétlenül nagy dolgot, amiről le tudunk mondani, akkor ajánljuk fel az Úrnak!

Ha betartod és kitartasz {40 napon át}, fantasztikus Húsvétod lesz. Az Úr ajándékot ad!

/Fotózta: Nyeste Tamás/