A debreceni Szent József Kollégium blogja

Kollektor

2016\09\14 Á.T. Szólj hozzá!

Reneszánsz táncokat tanultunk

2016. szeptember 13-án Reneszánsz Táncházzal vette kezdetét a Járom Kulturális Egyesület és a Szent József Kollégium összefogásával megvalósuló Kultúrzsongás Debrecenben programsorozat.

A Szent József Gimnázium díszterme adott helyet a rendezvénynek, amely keretében a kollégium leánycsoportja egy lelkes férfiúval kiegészülve két reneszánsz táncot sajátíthatott el. A foglalkozást Novák Ádám, a Járom Kulturális Egyesület elnöke tartotta.

img_2691_2.JPG

"Hogy mi volt az a program, amire nem számítottam, hogy valaha is találkozni fogok kolis éveim során? Na jó, van egy pár ilyen... Na de táncház? Kezdésnek nagyon nem tűnt kedvemre valónak, mivel táncolni csakis otthon, békés magányomban szoktam. Az, hogy millió ember előtt tegyem ugyanezt, messze kívül esik a komfortzónámon. Nagy meglepetésemre viszont mégsem volt olyan rossz! A lassú lüktetésű reneszánsz lépések jobban megmozgattak, mint gondoltam volna. Mondhatni még szórakoztató is volt. Ja, és nem elhanyagolható: kitüntettek a végén!" (Turcsán Dorottya)

img_2716_2.JPG

"Először lusta voltam és nem akartam menni. Azt gondoltam túl nehéz ez nekem és nem fog menni, de aztán belejöttem. A tánctanár pedig jófej volt és érthetően elmagyarázta, megmutatta a lépéseket. Sokkal jobb volt úgy a hangulat, hogy néha mondott vicceket. Jól éreztem magam." (Farkas Jázmin)

img_2719_2.JPG

"Kezdetben nem volt kedvem az egészhez, de egyre jobb lett, ahogy párba álltunk és elkezdtük tanulni a lépéseket. A végére már élveztem is, ha nem látszott rajtam. Nem igazán szeretek táncolni, de alapjában véve jó volt a tánc és a társaság is." (Simon Vivien)

"Nekem nagyon tetszett, bár az elején azt sem tudtam, mit kell csinálni. Mikor elkezdtük a tánc rejtelmeit kitanulni, kezdtem érezni a tánc csodás varázsát, amit a testnek illetve a léleknek ad. A ritmusérzékem nem a legjobb, bár próbálom farigcsálni. Örülnék, ha ez folytatódna, mivel egy kis szellemi pihenőt ad és betekintést nyerhetünk őseink táncszokásaiba." (Erdei Ivett)

img_2710_2.JPG

A fotókért köszönet Nyeste Tamásnak.

A hangtechnikáért köszönet Frics Bencének.

A férfiszekció képviseletéért köszönet Horváth Dávidnak.

2016\09\08 Á.T. Szólj hozzá!

Komédiás kollégisták Komádiban

2016. augusztus 28-án, vasárnap megtisztelő meghívásnak tehetett eleget a Szent József Gimnázium és Kollégium maroknyi delegációja. Nem maradhattunk le ugyanis a Komádi Színjátszó Kompánia legújabb premierjéről. Illyés Gyula Tűvé-tevők című parasztkomédiáját vitték színpadra. A színészi gárdát két kollégistánk, Pálfi Karolina és Gulyás Anikó erősítette. Ezúton is köszönjük a darab újragondolójának, kiváló rendezőnek Vmirjánczki Andreának, hogy meginvitált bennünket.

13939340_288656714831478_6041248791555626853_n.jpg

Vmirjánczki Andrea 15 évvel ezelőtt hívta életre a Komádi Színjátszó Kompániát. Már gyermekként vonzotta a színjátszás világa. Már első szereplése (Hófehérke és a hét törpe) nagy hatással volt rá, de mindvégig éppen annyira érdekelte az írás és a rendezés, mint maga a színészi munka. Kezdetben elsősorban gyermekszínészekkel együttműködve adott elő különféle meséket (pl. a Tök és a csikó). A komádi betlehemes feldolgozása olyan jól sikerült, hogy a Szent József Gimnázium falai között évről-évre megtekintheti azt az ifjúság. A Kompánia az elmúlt esztendők során fel-feltűnt a médiában, hiszen jártak Körös Réven (Románia), ahol a Cuháré című darabbal arattak nagy sikert, rendszeres résztvevői a betlehemes találkozóknak és még Balatonalmádiban is felléptek a Hungarikumok Fesztiválján.

img_20160828_200310_2.jpgDrabbant-Bertics Ida, Bordan Zsuzsa, Pálfi Karolina (kollégistánk), Vmirjánczki Andrea (előbbi édesanyja, a rendező), Gulyás Anikó (kollégistánk), Bundik Gyula, Árvai Tünde, Lazók Ilona

Illyés Gyula parasztkomédiájának átdolgozásakor Vmirjánczki Andrea elsősorban színészi gárdájának összetételét vette alapul, amelyben szép számban találhatóak házaspáros, családtagok. A történet végkifejletét tekintve ennek nyomán helyezett el további csavarokat, a közönség nagy derültségére. Az Illyés Gyula által megálmodott ízes magyar beszéd tökéletesen érvényesülni tudott és bizony a magát műveltnek gondoló ember is rácsodálkozik mennyi tájnyelvi kifejezés kopott ki szóhasználatunkból. A Komádi Mozi színpada egy módosabb paraszti enteriőrt kapott a Gulyás házaspár felbecsülhetetlen gyűjteményének jóvoltából. Ők maguk is igen emlékezetes alakítást nyújtottak.

14222243_301233876907095_2092637630434853429_n.jpg

Kedves Olvasók, ha tehetik látogassanak el Komádiba és tekintsék meg a Tűvé-tevők komédiát. Ha igazak a hírek nem sokára Debrecen közönségét is megörvendezteti a Kompánia. Kutakodjanak jegy után, nehogy lemaradjanak!

Árvai Tünde

Címkék: Beszámoló
2016\05\03 Á.T. Szólj hozzá!

Túra Halápon és a Bodza-tónál

2016. április 28-án kollégiumunk maroknyi kirándulni vágyó csapata második alkalommal csatlakozott Illés György "hobbi-természetjáró" túrájához, amely ezúttal Halápot, Bodzás-tavat és Fancsika 1. tavat célozta meg. Visszafelé a Létai utat és a Kinizsi Nyomdát érintették. Diákjainkat Lazók Ilona és Pinczés Gyula kollégiumi nevelők kísérték el. Élményeit Bak Henrietta és Perhács Ádám fogalmazta meg.

imag1787.jpg

"16:20-kor találkozó a portánál, seregszemle, majd kis csapatunk nekivágott Halápnak.
Első megállónk a Nagyállomás volt, ahol megismerkedtünk túravezetőnkkel és néhány kedves társával. A buszon tülekedő tömeget Pinczés tanár úr felülmúlhatatlan humorának köszönhetően voltunk képesek elviselni a Halápi Csárda felé tartva. Az érkezést követően mind nagy lelkesedéssel, de annál szertelenebbül vágtunk neki az előttünk álló 12 km-nek. Néhány kilométert követően gyönyörű erdőség közepén találtuk magunkat, de nem sokáig élvezhettük a levelek susogásának hangját és a madárcsicsergést, mert az este közeledtével éhes pocakok korgása töltötte be a tájat. Így hát a meseszerű Bodzás-tó partján fogyasztottuk el vacsoránkat a lemenő napot csodálva. Immár teli gyomorral és új lelkesedéssel indultunk tovább.
A sötétbe burkolózó erdőben néhány állatot is láthattunk, de többnyire az út végét vártuk már. Elcsigázottságunk folytán vágytunk vissza a koli otthonos melegébe és azt hiszem, mind mély álomba zuhanva pihentettük fáradt tagjainkat."

Bak Henrietta, Csokonai Mihály Gimnázium (11. évfolyam)

montazs1_3.jpg

"Lassan indult a délután. A buszon azon gondolkodtam, hogy vajon hova megyünk. Megérkezve rögtön egy réten találtuk magunkat. Onnan lassan egy erdőbe értünk, ahol a természet csodái tárultak elénk. A út göröngyös volt, nem kevés emelkedővel. Kevesen voltunk, de azért jót szórakoztunk és beszélgettünk. Egyszer tartottunk kisebb pihenőt. Láttunk egy kisebb tavacskát, amely közelében sok sirály tanyázott. Útközben még szép tájakat érintettünk. Mire beesteledett már nagyon elfáradtunk. Hosszú, fárasztó, de csodás utunk volt."

Perhács Ádám, Szent József Gimnázium (7. évfolyam)

montazs2_2.jpg

Fotók: Pinczés Gyula

 

2016\05\01 Á.T. Szólj hozzá!

Orgona ága, barackfa virága

Anyák napjára kézműveskedtünk

2016. április 28-án, csütörtökön akrilfestékek, csipkecsíkok és szalvéták borították a Szent József Kollégium leánytagozatának stúdiumtermét. Árvai Tünde prefekta közreműködésével képeslapok, festett üvegek, díszdobozok, papírvirágok készültek, hogy büszke és boldog édesanyák kezébe jussanak Anyák napja alkalmából.

montazs1_1.jpg

montazs2_1.jpgGábor Viktória munkái, Bácsi Lívia és Stefán Stefánia munka közben

montazs3_1.jpgKovács Krisztina, Büte Lili, Kerezsi Krisztina és Gulyás Anikó munkái

montazs4.jpgFarkas Jázmin, Fazekas Patrícia, Barna Anna és Stefán Stefánia munkái

2016\04\28 Á.T. Szólj hozzá!

Slambucban is verhetetlenek vagyunk

Beszámoló a Galopp napokról

2016. április 19-én került megrendezésre a Galopp napok rendezvény a Kettesy Kollégium jóvoltából. A főzőversenyben címet védtünk és a focipályán sem hoztunk szégyent a Szent József Kollégium színeire. Az eseményről Novák Eszter és Pálfi Karolina számolt be nekünk.

15 óra körül érkeztünk meg a Kettesy Kollégiumba, ahol főzésben és fociban képviseltük a Szent József Gimnázium kollégiumát.

Minden csapatnak slambucot kellett készítenie legjobb tudása szerint. A mi (Bódi Roland, Büte Lili, Novák Eszter, Pálfi Karolina) munkánkat Bécsi Géza prefektus segítette. A nagy főzőcskézés közepette jutott időnk, hogy szurkolással támogassuk focistáinkat.

montazs1.jpg

Persze a nagy napot meg kellett örökíteni, így képekből sem volt hiány. Ebben Nyeste Tamás és Filep Xavér volt a segítségünkre. Nyeste Tamás ott készített, kiváló fotódokumentációját a rendező intézmény különdíjban is részesítette.

montazs2.jpg

Mikor elkészült mind a három kollégium főztje, a zsűritagok végigkóstolták mindegyiket és nem sokára megszületett az eredmény. Szerencsére sikeresen zártuk a versenyt, ugyanis első helyezettek lettünk a főzőversenyben, akárcsak tavaly. Nyereményünk egy kötény és egy oklevél volt.

montazs3.jpg

Nem sokkal később megszületett a focibajnokság eredménye is. A Szent József Kollégium csapata második helyezést ért el.

Szerintünk ez egy nagyon jó nap volt, és reméljük, hogy jövőre is ilyen szép eredményekkel zárunk.

Novák Eszter, Pálfi Karolina

Fotó: Filep Xavér (xavphoto)