„Isten áldja meg a magyart!”
2017. február 22. írta: Ferencz György

„Isten áldja meg a magyart!”

Ott voltunk a Wass Albert emlékesten

Ezzel a címmel szervezett Debrecenben a Svetits Gimnázium Szent Kereszt Kápolnájába Wass Albert tiszteletére emlékműsort a Gróf Wass Albert Társaság a Svetits iskolanővérekkel közösen 2017.február 20-án , hétfőn este 18 órától.

A kápolna körülbelül félig telt meg az érdeklődőkkel. Én a 15 Szent Józsefes diákkal a karzaton foglaltam helyet. Oda ült mellénk Medve József kollégiumvezető is. Az iskolánkat még Danyi Dorottya és Radnai Béla pedagógusok képviselték.

wa2.jpg

A megnyitó beszéd után Maczkó Mária Magyar Örökség és Príma-díjas énekművésznő csodálatos hangja telítette be a fantasztikus akusztikával rendelkező kápolnát. Gyönyörű egyházi témájú és népi énekeket adott elő tiszta csengésű hangján. Elbűvölt a sugárzó arca, tekintete, a méltóságteljes, lassú mozgása, kedvessége, szeretete, mely lényéből áradt, mikor dalolt nekünk. Az est amellett, hogy méltán híres írónknak, költőnknek – és az egyébként kiváló katonának – állított emléket, tulajdonképpen jótékonysági koncert is volt. Erdélyi általános iskolának fogják eljuttatni az itt összegyűlt adományokat, illetve a Gróf Wass Albert Társaság működésére tervezik az összeg egy részét fordítani.

wa1.jpg

Iskolánkból Tulipán Márton szavalt több verset is el. Nekem A bujdosó imája tetszett a legjobban. Hallhattunk Mezei Anna előadásában Áprily Lajostól, Reményik Sándortól műveket.

A másfél órás műsor kissé elfárasztotta diákjainkat, de bízom benne, hogy Wass Albert szellemisége elkíséri őket, hogy felkeltette az érdeklődésüket hazánk eme nemes férfiúja és utánanéznek életének, munkásságának. Kaptak itt egy nagy csokorra valót haza- és nemzetszeretetből, emberségből, magyarságból, keresztény hitből, becsületből, tiszteletből, megbocsátásból, összetartozásból, egységre szólításból, munkálkodásból, szépségből, kultúrából. Az emigrációban meghalt hazafiról, aki élete nagyobb részét töltötte kényszerből hazájától távol, de akit mindvégig gyötört a honvágy, talán a legtöbbet a következő szavak mondják el: „Jézussal ember, s magyar."

wa4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://koll-lektor.blog.hu/api/trackback/id/tr3312283601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása