Kocsis Fülöp metropolita gondolatai a böjtről
2016. február 11. írta: Á.T.

Kocsis Fülöp metropolita gondolatai a böjtről

2016. február 4-én este Kocsis Fülöp görögkatolikus püspök, a Hajdúdorogi főegyházmegye metropolitája látogatásával tisztelte meg kollégiumunkat. A kápolnánkban tartott, meghitt beszélgetés keretében szó esett a szerzetesség napjáról, a szerzetesi élethez vezető, olykor meglehetősen rögös útról, az Istennel való találkozásokról és végül, de nem utolsó sorban a böjt mibenlétéről is. Hamvazószerdán, a böjt kezdetén Fülöp metropolita utóbbi témával kapcsolatos meglátásait ismertetjük meg Olvasóinkkal.

img_9170.JPG

Kocsis Fülöp görögkatolikus püspök számára a böjt értelme, hogy általa kifejezheti szeretetét az Úr Jézus Krisztus iránt. Egy testi dologban történő lemondásban, annak tartalmában van a szándék, a szeretet kifejezése.

A Nagyböjt során 40 napon keresztül lemondunk valamiről. Amikor ezt elhatározzuk, fontos, hogy magunkban elmondjuk, tudatosítsuk: „Érted teszem Uram, mert szeretlek. Fogadd el!” Meglátása szerint a böjti fogadalom megtartása közben növekszik bennünk az Isten iránti szeretet. Az Isten iránti szeretet, az Istennel való kapcsolat is olyan, mint bármelyik emberi kapcsolat, folyamatos gondozást igényel. Akárcsak egy virágnál, ha nem gondozzuk, nem várhatjuk, hogy növekedjen.

img_9171.JPG

A püspök elárulta a jelenlévőknek, hogy ő minden nagyobb feladata előtt szokott böjtölni, hogy megtisztító erejének segítségével, sikerrel tudja azt végrehajtani.

Azt tanácsolta mindenkinek a böjt kapujában, hogy gondolja végig, mi az, amiről le fog mondani. Csendesedjünk el, tekintsünk magunkba, és kérjünk ötletet erre vonatkozóan. Ha megtaláltuk, azt a nem feltétlenül nagy dolgot, amiről le tudunk mondani, akkor ajánljuk fel az Úrnak!

Ha betartod és kitartasz {40 napon át}, fantasztikus Húsvétod lesz. Az Úr ajándékot ad!

/Fotózta: Nyeste Tamás/

A bejegyzés trackback címe:

https://koll-lektor.blog.hu/api/trackback/id/tr838379286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása